Keratin a hajápolásban

Ha jártas vagy a hajápolásban, vagy csak olvasgattál már a témában, akkor biztosan találkoztál már a keratinnal, mint hatóanyaggal. De mi is ez az összetevő és milyen előnyöket biztosít a hajad számára? Vajon miért kerül bele annyi hajápoló termékbe és tényleg ennyire hatékony? Most minden kiderül, tarts velünk!

Mi a keratin?

A keratin egy protein (rostos fehérje), amely általában előfordul a hajban és a körmökben. Ez a fehérje védőréteget képez, amely gátolja a bőr károsodását, valamint befolyásolja a haj minőségét és növekedését, lágyságát illetve fényét is. Tudományosan bizonyított, hogy a hajunk 97%-ban keratinból épül fel, ezért egyértelműen kijelenthető, hogy a hajunk fő építőeleme a keratin. Tehát biztosan állíthatjuk, hogy a hajegészség szempontjából egy nagyon fontos összetevőről van szó.

A keratin egy igazi kis szuperhős, ami hozzájárul a haj erejéhez, rugalmasságához és fényéhez. Azonban nem elpusztíthatatlan! Sajnos a keratin egy meglehetősen sérülékeny építőelem a hajban, amely könnyedén károsodhat. Ha a haj sérül, akkor keratint veszít, így méginkább sebezhetővé válik, ami további hajtöredezéssel és károsodással jár. Igazi ördögi kör ez.

De mi károsíthatja a hajunk keratin tartalmát?

  • a keratin kifejezetten érzékeny, ami erős lúgra, savra, hőre lebomlik. Ebből következi, hogy különböző vegyszeres szolgáltatások, például hajfestés, szőkítés, dauerolás, illetve a hőformázó eszközök is károsíthatják a hajunkban található keratint.

Mi történik akkor, ha a hajunkban lecsökken a keratin mennyisége?

  • Egyértelmű jelei vannak, ha a hajunkban valamilyen okból kifolyólag lecsökkent a keratin mennyisége. Ilyenkor a haj száraz, töredező lesz és látványosan elvékonyodik. Mit tehetünk ellene?

Ha a haj elvékonyodott, töredezik és láthatóan sérült, akkor biztosra vehetjük, hogy a benne található keratinláncok is megsérültek. Ebben az esetben pótolnunk kell az elveszített keratint. Az egészséges táplálkozás mindig jó kiindulópont, esetünkben például célszerű fehérjékben gazdag tápanyagokat és megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztani, hogy elősegítsük a szervezetünk keratin termelését. Azonban az is nagyon fontos, hogy milyen hajápolókat választunk, hiszen a különböző keratinos hajápoló készítmények kívülről is képesek pótolni az elveszített keratint.

A KEUNE 100 éves prémium, holland hajápoló márka egyik bestseller termékcsaládja – nem véletlenül- a keratinnal dúsított Keune Keratin Smooth hajápoló rendszer. Ezek a keratinnal dúsított hajápolók helyreállítják a száraz, sérült haj szerkezetét, feltöltik “keratin raktárait” azáltal, hogy keratint juttatnak a hajszálak külső rétegeibe, valamint mélyen a hajszál belsejébe. Így a haj könnyen kezelhető, puha és erős lesz!

A Keune Keratin Smooth termékcsalád egy igazán nagy szortiment, amely egy keratinnal dúsított samponból, kondicionálóból, maszkból és 3 féle keratinos hajban hagyható ápolóból áll. Nézzük meg kicsik közelebbről ezeket a termékeket:

Keune Keratin Smooth sampon: mint ahogyan a termék nevéből is kiderül, ez egy keratinnal dúsított sampon. Ez a sampon különlegesen jó választás száraz, sérült, elvékonyodott hajra, hiszen már hajmosás közben gondoskodik a keratinpótlásról. A benne található Quat Complex erősíti a tincseket és könnyíti a kifésülést, mindemellett hatékonyan csökkenti a szöszösödést.

Keune Keratin Smooth kondicionáló: ez a gazdagon hidratáló kondicionál termék kisimítja a szöszösödő, száraz hajszálakat és keratin segítségével intenzíven táplálja a sérült hajat. Ebben is megtalálható a speciális Quat Complex technológia, ami erősíti a haj szerkezetét és segít megelőzni a töredezést. A B5 provitamin és a shea vaj pedig belülről hidratálja és erősíti a hajat.

Keune Keratin Smooth hajpakolás: mivel a kondicionáló elsősorban a haj külső rétegeit táplálja, így heti 1 alkalommal (kondicionáló használata helyett, vagy előtt) ajánlott hajpakolás alkalmazása, mivel ezek már képesek a haj mélyebb rétegeibe is bejutni. A Keratin Smooth hajpakolás pedig egy igazán kiemelkedő, luxus érzetű hajmaszk. A benne található peptidek mélyen a hajszál belsejébe jutnak, így helyreállítva a haj sérüléseit. Keravis is található benne, ami hajerősítő hatásairól ismert, segít megelőzni a hajtöredezést.

A fent említett 3 termékből tökéletesen össze tudod állítani keratinos alap hajápoló rutinodat. De nincs hatékony rutin hajban hagyható ápolók nélkül. A Keratin Smooth termékcsalád pedig ezen a téren sem fog csalódást okozni, hiszen 3 különböző hajban hagyható ápoló közül tudsz választani saját preferenciáid alapján:

Keune Keratin Smooth 2-fázisú spray: ez egy azonnal simító, puhító hatású hajban hagyható kondicionáló spray, ami könnyű kifésülhetőséget és fényes, hidratált hajat eredményez. Az alacsony pH-érték megnyugtatja és puhítja a kutikulát és fényesebbé teszi a hajat anélkül, hogy elnehezítené azt. Azonnali fényt ad, könnyen kifésülhetővé és formázhatóvá teszi a hajat. Silsofttal dúsítva szabályozza a haj nedvességegyensúlyát, miközben erősíti és kisimítja a hajat. Rázd össze, majd egyszerűen permetezd nedves-, vagy száraz hajadra!

Keune Keratin Smooth szérum: ez egy hajerősítő, simító hatású “csodaszer”, ami olyan, mint egy vitaminos injekció a száraz, töredező, szöszös hajnak. Hajegészségjavító összetevőivel, mint az aktív keratin, az argánolaj és esszenciális ásványi anyagok, kisimítja és erősíti a sérült hajat, mindemellett védi a hajformázó eszközök hőjétől.

Keune Keratin Smooth Silkening Polish: ez a könnyű gélkrém állagú hajápoló szépen kisimítja és ápolja a szöszös, sérült hajat és gyönyörű fényt kölcsönöz neki. Selyemprotein és lágyító összetevők hővédelmet nyújtanak és óvják a hajat a káros külső hatásokkal szemben. Használd hajápoló rutinod utolsó lépéseként a selymes ragyogású, pihe- puha hajért!

Röviden tehát:

  • ha hajmosás után, szárítás előtt, törölközőszáraz hajra szeretnél egy hajban hagyható ápolót választani, akkor válaszd a Keratin Smooth 2-fázisú sprayt.
  • ha száraz hajra szeretnél ápolót, akkor 2 lehetőséged is van: ha egy folyékonyabb állagú szérumot szeretnél, akkor választ a Keratin Smooth keratinos szérumot, ha pedig jobban preferálod a krémesebb állagú ápolókat, akkor a Keratin Smooth Silkening Polish mellett tedd le a voksodat.

Lehet rétegezni a hajban hagyható ápolókat? A válasz egyszerű: igen. Csak a sorrendre figyelj, illetve arra, hogy vékony szálú haj esetén ne rétegezz túl sok terméket.

Írj hozzászólást

Kosár