Szilikon a samponokban: ezt kell tudnod!

Egyre többen keresnek szilikonmentes samponokat, így megkérdeztük a Keune Lab szakértőit, hogy mik is azok a szilikonok és hogyan ismerhetjük fel őket. Ismerd meg a tényeket és tévhitek!

MIK A SZILIKONOK ÉS MIT KERESNEK A SAMPONODBAN?

Tudományosan megfogalmazva: a szilikon, egy emberek által készített nagyméretű molekula, amely szilíciumból (Si), oxigénből (O) és más elemekből, például szénből (C) és hidrogénből (H) épül fel. Minden szilikon az ún. szilícium-dioxiddal kezdődik, ami kémiai folyamatok során válik szilikonná. Valójában 1000 lehetséges összetevő van a kozmetikumokban, amelyek szilikonból készülnek, vagy szilikont tartalmaznak. Ezek a szilikonok lehetnek tisztán szintetikusak, vagy szintetikus és természetes összetevők kombinációi. A samponok olyan termékek, amelyekben gyakran használnak szilikonokat.

DE MIÉRT KERÜL SZILIKON A SAMPONOKBA?

Mert számos előnyük van:

  • Megkönnyítik a sampon szétterülését a hajon mosás közben.
  • Simává és puhává teszik a hajat.
  • Könnyítik a haj kifésülését.
  • Vékony filmréteget hagynak a hajon, így fényesebbé teszik azt. Emellett pedig – szintén a már említett filmréteg hatására- megvédik a hajat a káros környezeti hatásoktól. 

HOGYAN ISMERHETED FEL A SZILIKONT A SAMPONODBAN?

Az összetevőlistán a szilikonokat “-cone, -xane, -conol, és -silane” végződésű szavakkal azonosítják.

TÉNYEK ÉS TÉVHITEK A SZILIKONOKRÓL

Tény:

  • A szilikonok biológiai úton NEM bomlanak le, viszont a talajban, vagy UV-fény hatására IGEN. Ennek ellenére a legtöbb szilikon nem is kerül a talajba, mert a szennyvíztisztító telepeken kiszűrik őket.
  • A szilikon lerakódhat a hajon, száraz és fénytelen hajat eredményezve. DE: a szilikonok felhalmozódásának veszélye ugyan olyan valószínű, mint az olaj lerakódások kialakulása. Továbbá a szilikonok könnyen eltávolíthatóak a hajból egy (mély)tisztító samponnal.

Tévhit:

  • “A szilikonok károsak az egészségre” kijelentés HAMIS! Ha károsak lennének az egészségre, akkor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) soha nem engedélyezné a gyártóknak, hogy szilikonokat tegyenek termékeikbe. A szilikonok hipoallergének, nem irritálják a bőrt és nem mérgezőek a szervezet számára.
  • “A szilikonok lezárják a bőrödet, eltömítik a pórusaidat” állítás szintén NEM IGAZ! A szilikonok nem zárják le a bőrt. Valójában egy lélegző réteget hoznak létre a bőrön és a hajon, amely átengedi az oxigént és a levegőt (ez tudományosan igazolt).

Írj hozzászólást

Kosár