Mik azok a parabének?

Kíváncsi vagy, hogy mik is pontosan a parabének, és miért részesítik előnyben egyesek a parabénmentes samponokat? A parabénekről kérdeztük a Keune Lab szakértőit.

MIK IS  PONTOSAN A PARABÉNEK?

A parabéneket a tartósítószerek csoportjába sorolhatjuk. Már közel 100 éve használjuk őket különböző termékekben. Nem csak kozmetikumokban, hanem például élelmiszerekben és gyógyszerekben is. A parabének rendkívül hatékonyan gátolják meg a (penész)gombák és baktériumok szaporodását, így közvetlenül hozzájárulnak a termékek minőségének megőrzéséhez, hiszen meghosszabbítják azok élettartamát.

MIT TESZNEK A PARABÉNEK A HAJADDAL?

A parabének nincsenek hatással a hajadra. A különböző samponokban az a parabének szerepe, hogy megakadályozzák a mikrobiológiai aktivitást, például a penészgomba kialakulását a csomagolás felbontása után.

A PARABÉNEK KÁROSAK?

Nincs jó híre a prabéneknek, de ezt azonban nem támasztják alá tudományos bizonyítékok. Mind az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA), mind a Kozmetikai Összetételek Vizsgálóbizottsága (CIR) tesztelte a parabéneket mind élelmiszerekben, mind pedig kozmetikumokban és egyik szervezet sem talált semmilyen kockázatot.

Az EU Fogyasztóvédelmi Tudományos Bizottsága (SCCS) és az FDA egyaránt biztonságosnak ítéli a parabének használatát. A kozmetikai termékekben megengedett koncentrációjuk szigorúan szabályozott, és jellemzően nem haladhatja meg a 0,8%-ot egy készítményben.

tudtad?

…hogy a cégek már nem reklámozhatnak „parabénmentes” termékeket? Az EU kozmetikai rendelete alapján a „parabénmentes” állítás nem engedélyezhető, miel megtévesztő üzenetet közvetíthet az összetevő biztonságára vonatkozóan. Bár ez az európai irányelv jogilag nem kötelező az egyes tagállamokra vonatkozóan, számos európai nemzeti hatóság alkalmazza a szabályozást.

HOGYAN ISMERHETED FEL A PARABÉNEKET A SAMPONODBAN?

Az összetevőlistán a parabéneket a “-paraben” végződésű szavakkal azonosítják. Ezek közül a leggyakoribbak: Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, és Butylparaben.

Írj hozzászólást

Kosár