A 6 leggyakoribb hajprobléma

Nem vagy elégedett a hajad állapotával? Egy- egy “rossz haj nap” mindenkivel megesik, de ha tükörbe nézve sosem vagy elégedett a hajaddal, akkor ideje cselekedni! Előfordulhat, hogy nem megfelelő hajápolót használsz, vagy hajápoló rutinod nem kielégítő a hajad és a fejbőröd számára. Most bemutatjuk a leggyakoribb hajproblémákat és szakértőink segítségével kiderítjük, hogy mi okozhatja ezeket, valamint hogyan lehet megoldani a különböző hajproblémákat.

Ebben a cikkben a következő hajproblémákkal foglalkozunk:

  • Fénytelen haj
  • Száraz, töredező, vagy sérült haj
  • Fakuló hajszín
  • Lelapuló haj
  • Szöszösödő
  • Durva hatású göndör fürtök

I. FÉNYTELEN HAJ

A fényesség az egészséges haj fontos indikátora, hiszen csak az egészséges, sima felületű haj veri vissza a fényt.

MIÉRT FÉNYTELEN A HAJAD?

A kémiai és mechanikai sérülések hatással vannak a haj fényére. Jellemzően a hajvégek válnak fénytelenné először.

MEGOLDÁS FÉNYTELEN HAJRA

Szabadulj meg fénytelen hajadtól! Ennek kulcsa a hajtípusodnak megfelelő sampon és balzsam használata. A samponok fényt adnak azáltal, hogy eltávolítják a szennyeződéseket és a felesleges faggyút a haj felszínéről. A kondicionálók pedig úgy teszik fényessé hajadat, hogy szépen hidratálják és táplálják a hajszálaidat. Kipróbálhatsz különböző fajta samponokat, hogy kitapasztald, számodra melyik a leginkább megfelelő, de fodrászodhoz is fordulhatsz tanácsért, akitől megtudhatod, hogy milyen hajtípusod van, hol hibáztál a hajápolási rutinodban és a termékeket is jobban ismerik, így szuper ajánlásokkal és tippekkel tudnak ellátni.

II. SZÁRAZ, TÖREDEZŐ, VAGY SÉRÜLT HAJ

A sérült haj szerkezete és tapintása eltér az egészséges hajétól. Legtöbben a „száraz, sérült haj” kifejezést használják a durva textúra leírására. A szakértők ezt a hajproblémát porozitásnak nevezik. A porozitás a haj kutikuláján (külső rétegében) lévő apró sérülésekre, “lyukakra” utal. Az egészséges hajban a kutikula zárt, képes felszívni és megtartani a vizet és egyéb összetevőket, ezáltal megőrzi a haj hidratáltságát, valamint egészséges és fényes megjelenést kölcsönöz. A porózus haj sérült, ezért nem tud bezáródni a kutikula. A haj ezután száraz, törékeny lesz és könnyen töredezhet is.

HOGYAN LETT SZÁRAZ, SÉRÜLT HAJAD?

Négyféle módon károsodhatott a hajad:

  • Vegyi kezelések során, mint például a dauerolás, szőkítés és festés
  • Hőfolyamatok, mint például haj egyenesítés, vagy szárítás során
  • Mechanikai eljárások miatt, ilyen lehet a fésülés és mosás
  • Környezeti hatások miatt, pl.: UV fény és sós víz

A kémiai kezelések, mint a dauerolás és szőkítés, megváltoztatják a haj belső szerkezetét, így csökkentve annak rugalmasságát. A helyzet csak rosszabb lehet, ha ilyen kezeléseket túl gyakran veszel igénybe. Hővédő használata nélküli hajszárítás és egyenesítés is károsítja a kutikulát, a napfény és a sós víz pedig megtöri és kiszárítja a hajat, amitől a haj veszít erejéből és fényéből. Azt már tudjuk, hogy számos oka lehet annak, hogy száraz- sérült a hajad, de mi a megoldás?

MEGOLDÁS SZÁRAZ, SÉRÜLT HAJRA

Használj olyan termékeket, amelyek képesek hidratálni a hajszálakat, visszaadni a rugalmasságát, segíteni a száraz haj érzésen, könnyíteni a haj kezelhetőségét és helyreállítani a töredezett hajvégeket. A kifejezetten száraz- sérült hajra való termékek általában ilyen jellemzőkkel rendelkeznek. Aranyszabály továbbá, hogy hajegyenesítéshez és hajszárításhoz mindig használj hővédő készítményt! A forró, nyári napokon pedig azt tanácsoljuk, hogy mindenképpen használj olyan hajformázó termékeket, melyet védenek a nap káros sugarai ellen! Festett hajadat különös odafigyeléssel ápold és ne sajnáld az időt az extra kezelésekre, például kényeztesd hajadat heti 1 alkalommal a hajtípusodnak és hajszínednek megfelelő pakolással!

III. FAKULÓ HAJSZÍN

Gyakori probléma festett haj esetén a szín kifakulása, ami különösen bosszantó, miután jó néhány órát töltöttél a fodrászszékben azért, hogy elérd az áhított hajszínt és stílust.

MIÉRT FAKUL A HAJSZÍNED?

Hajad színe többféle okból fakulhat, de a leggyakoribb az, hogy nem megfelelő sampont használsz. A normál samponok nem tartalmaznak olyan összetevőket, amelyek megakadályozzák a pigmentek hajból történő kimosódását, így mindenképpen érdemes festett hajra való sampont használni. Ezen kívül pedig a napfény is okozhat fakulást, nem véletlenül használjuk a “napszítta” kifejezést.

MEGOLDÁS A HAJSZÍN FAKULÁSÁRA

Használj olyan termékeket, amelyek csökkentik a napfény hatását, és színstabilizátorral vannak dúsítva, hogy meghosszabbítsák a hajszín élettartamát. A kifejezetten festett hajra készült termékek ilyen jellemzőkkel bírnak. Fodrászodtól is kérhetsz tanácsot, termék ajánlást!

IV. LELAPULÓ HAJ

A haj mennyisége és tartás nagyban befolyásolja a frizurád, ez pedig bőven elég indok arra, hogy foglalkozzunk a  kérdéskörrel.

MIÉRT LAPUL LE A HAJAD?

Előfordulhat, hogy azért lapul le a hajad, mert a haj szerkezete nagyon finom, vékonyszálú,az ilyen típusú haj pedig könnyen elveszítheti tartását. A vékonyszálú haj megnevezéseiből is kiderül, hogy kisebb átmérőjű, finom szerkezetű, érzékeny és gyakran nehezen formázható. Az ilyen típusú haj az évek múlásával tovább gyengül és hajmosáskor, hajformázáskor is nagy odafigyelést igényel. Sajnos a kevesebb haj gyengébb tartást is jelent. Ezenkívül a vékonyszálú haj könyebben is zsírosodik, a túl sok faggyú pedig a haj összetapadását okozhatja, ami még gyengébb tartást és lelapuló hajat eredményez.

MEGOLDÁS LELAPULÓ HAJRA

Használj olyan termékeket, melyeket kifejezetten vékonyszálú- lelapuló hajra tereztek. Ezek a termékek gyengéden, de alaposan tisztítják a fejbőrt és a hajtövektől emelik meg a hajat, így egy kis extra tartást adva neki. A hajformázók tárháza pedig kimeríthetetlen, számos olyan hajformázó termék létezik, amely segítségével optikailag növelheted hajad mennyiségét és tartást adhatsz a vékonyszálú hajnak is.

V. SZÖSZÖSÖDŐ, SZÁLLÓ HAJ

A haj akkor tekinthető egészségesnek, ha nem szöszösödik, nem száll. A hajad sima, puha és táplált megjelenésű, ha nem szöszösödik.

MIÉRT SZÖSZÖLŐDIK A HAJAD?

Az egyenes hajú nőknél a szöszös haj kis szálakként jelenik meg, melyeknek nincs fénye. A göndör, vagy hullámos hajú nők esetében a szöszösödést azt okozza, hogy minden szálnak más íve és formája van, melyek összeakadnak. Ennek eredményeként a göndör fürtök kevésbé definiáltak, szétállnak és szöszös hatást keltenek.

A szöszösödő, szálló hajat gyakran a magas páratartalom és hőmérséklet okozza. Mikor magas a páratartalom és meleg van, akkor a haj több vízrészecskét szív magába, ettől válik szöszössé és göndörödik be.

MEGOLDÁS SZÖSZÖLŐDŐ HAJRA

Használj olyan termékeket, amelyek taszítják a párát és szabályozzák a göndörödést minden hajtípus esetén.

IV. DURVA TAPINTÁSÚ, DEFINIÁLATLAN GÖNDÖR FÜRTÖK

Ki ne szeretne olyan gyönyörű göndör fürtöket, mint amilyen Diana Ross-nak, vagy Beyoncé-nak van? Most megnézzük, hogyan tudod kordában tartani göndör hajadat!

MIÉRT LAPOSAK ÉS DURVÁK GÖNDÖR FÜRTJEID?

A haj göndörödésének módja függ a göndör fürt, vagy hullám típusától. A göndör hajtípusok nagyon különbözőek lehetnek az enyhén hullámostól a rendkívül göndörig. A hullámos, vagy göndör hajú embereknek gyakran szöszösödik is a haja, nagyon göndör haj esetén pedig sokan panaszkodnak nehéz kezelhetőségre. Minél göndörebb a haj, annál nehezebb kordában tartani. A spirál forma a leggyakoribb göndör hajtípusoknál, ugyanakkor ez a legsérülékenyebb és legszárazabb textúrájú is.

MEGOLDÁS DURVA TAPINTÁSÚ, TARTÁS NÉLKÜLI HULLÁMOKRA

Használj kifejezetten göndör hajra tervezett termékeket, melyek rugalmasságot és tartást adnak a hajnak, miközben szabályozzák a göndörödést és kiemelik a fürtöket. A Keune teljes termékcsaláddal rendelkezik kifejezetten göndör hajra.

Írj hozzászólást

Kosár